Dita e Internetit : 10 gjëra që nuk dini për World Wide Web

Dita-e-Internetit10-gjëra-që-nuk-dini-për-World-Wide-Web

25 vite me parë, World Wide Web doli online falë Tim Berners-Lee, një shkenctar Britanik që punonte tek CERN. Ai për herë të parë në këtë datë 23.8.1991 lejon akses nga persona pa njohuri kompjuterike të përdorin internetin,  në një mënyrë sa më të thjeshtë. Ishte dita që bota do të ndryshonte përjetësisht.

Ne ditën ndërkombëtare të Internaut
( internet + astronaut ) më poshtë keni 10 gjëra që nuk i dini për WWW:

1, Shumica e njerëzve mendojnë se internetit dhe World Wide Web janë e njëjta gjë. – Por ato janë sisteme të ndryshme. Interneti është një rrjet i kompjuterëve që janë të lidhura midis tyre. World Wide Web i referohet faqeve të internetit që gjenden në këtë rrjet të kompjuterëve. Shfletuesat web përdorin internetin në mënyrë për të hyrë në web.

2. Më 12 mars 1989, Berners-Lee paraqiti një propozim për një ” distributed hypertext system ” që do të lejojë shkencëtarët në CERN, laboratorin e njohur  e fizikës së grimcave në Zvicër, për të ndarë të dhënat nga eksperimentet ndërmjet tyre në një rrjet.

3. Berners-Lee filloi të punojë në idenë e tij duke përdorur një kompjuter te modelit NEXT, e cila ishte një nga prodhimet e hershme te  Apple te Steve Jobs.

4. Në tetor të vitit 1990, Berners-Lee filloi të punojë në shfletuesin e parë në botë e internetit, të quajtur WorldWideWeb – por më vonë u quajt Nexus në mënyrë që të mos shkaktojë konfuzion me  WorldWideWeb (software) dhe World Wide Web (hapësira e informacionit).

5. Faqet e para ishin shumë të thjeshta – vetëm faqe me tekste dhe fotografi – dhe shumica e njerëzve nuk mund të krijonin faqet e tyre web.

6. Në gusht të vitit 1991, faqja e parë e internetit doli online: http://info.cern.ch.

7. Në prill të vitit 1993, World Wide Web teknologjia u vendos në dispozicion për të gjithë falas. “CERN dorezon të gjitha të drejtat e pronës intelektuale të këtij kodi, si burim dhe binare dhe jep leje për të gjithë për të përdorur, kopjuar, modifikuar dhe të shpërndarë atë,” lexohet në deklaratë.

8. Fotografia e parë e ngarkuar në internet ishte një band rocku femrash qe ishin të fokusuara në tema te fizikes. Ne vitin 1992.

9. Berners-Lee është tani drejtor i World Wide Web Consortium, e cila punon për të zhvilluar rrjetin akoma me shume. Ajo është shkurtuar WWW ose W3C.

10. Web tani është shumë më i aksesueshem në sajë të lëvizjes Web 2.0, e cila çoi drejt user-generated content. Aksesi tek cfare do lloj moshe ne mjetet e virtuale (publikim videosh, shperndarje fotosh etj ) te blogging-ut.