Bitcoin dhe faqet e internetit te “infektuara” ne kerkim te bitcoin

bitcoin

Nga viti 2017 deri në vitin 2018, kostoja e një Bitcoin u rrit me mbi një mijë për qind. Kjo rritje e shpejtë u perhap shpejt ne media, rrjete sociale dhe ndezi një bum kerkimi cryptocurrency.Konsumatorët kudo pyesnin se si të merrnim një cope te kekut fitimprures, Bitcoin. Për ata që duan të bashkohen ne kerkim te Bitcoin, pa tregtuar monedhat tradicionale ,duhet te perfshihen ne një proces i quajtur “miniera me Bitcoin”. Megjithatë, minierat Bitcoin paraqesin një numër rreziqesh të sigurisë te cilat interweb.al do ti rendisi.  Duhet ta kuptoni sesi Bitcoin Minning eshte nje sfide per tu mbrojtur e cdo faqeje interneti qe po/do ndertohet.

Çfarë është Bitcoin Minning ?

Bitcoin Minning eshte njesoj si minierat e arit – ju “punoni” dhe merrni shpërblimin tuaj. Por në vend të punës fizike ju fitoni bitcoin me kohën tuaj dhe fuqinë e përpunimit kompjuterik. “Minatorët”, siç janë quajtur, në thelb mirëmbajnë dhe ndihmojnë në sigurimin e sistemit të kontabilitetit të decentralizuar të Bitcoin.

Çdo herë që ka një transaksion, ajo regjistrohet në një libër dixhital të quajtur “blockchain”. Minatorët ndihmojnë në përditësimin e librit duke shkarkuar një pjesë të veçantë të softuerit. Kjo u lejon atyre të verifikojnë dhe mbledhin transaksione të reja që do t’i shtohen blockchain. Pastaj, ata duhet të zgjidhin një puzzle matematikor që të jetë në gjendje të shtojë një bllok në zinxhir. Në këmbim, ata fitojnë Bitcoins, si dhe tarifat e transaksionit.

Cilat janë rreziqet e sigurisë?

Ndërsa monedha dixhitale është pjekur, Bitcoin Minning është bërë më sfiduese. Në fillim perdoruesit mund të perdornin kompjuterin e tyre në shtëpi dhe të fitonin një sasi të mirë të monedhës dixhitale, por këto ditë problemet e matematikës janë bërë kaq të komplikuara sa që kërkon shumë energji të shtrenjtë informatikë ( me shume pc ).

Kjo është ajo ku rreziqet vijnë. Minatorët kanë nevojë për një sasi në rritje të fuqisë kompjuterike për të fituar Bitcoin. Disa kanë filluar të kompromentojnë rrjetet publike Wi-Fi në mënyrë që ata të kenë akses në pajisjet e përdoruesve për punuar per Bitcoin. Kjo ndodhi kohët e fundit në një dyqan kafeje në Buenos Aires. Rrjeti i Coffee Shop i infektuar me malware që shkaktoi një vonesë 10 sekondash, kur dikush hynte në rrjetin Wi-Fi të kafesë. Kerkuesit e Bitcoin po përdorin malware këtë kohë, për të hyrë në laptopët e shfrytëzuesve për miniera.

Wi-Fi

Përveç rrjeteve publike Wi-Fi, miliona uebfaqe po komprometohen për të hyrë në pajisjet  për miniera. Në fakt, është një problem kaq i përhapur, se mbi 1 miliard pajisje besohet se jane ngadalësuar pikerisht nga miniera. Dhe ngadalësimi i pajisjes suaj nuk është gjëja më e keqe që mund ti ndodhë dikujt qe eshte infektuar.

Një pajisje që është “cryptojacked” ( e infektuar per te punuar per Bitcoin ) mund te perdor 100 për qind të burimeve të saj të përdorura për nxjerrjen e mineralit. Kjo shkakton që pajisja të mbinxehet, duke e shkatërruar komplet. Ndertimi i nje web ditet e sotme eshte akoma dhe me e veshtire. Arsyeja ? Per tu siguruar integriteti fizik i saj pasi problemet kane evoluar bashke me teknologjine.

Tani që dini pak për minierat Bitcoin dhe rreziqet që lidhen me të, këtu janë disa këshilla për të mbajtur pajisjet tuaja të sigurta gjatë monitorimit të tregut të kriptocurrency:

Shmangni rrjetet publike Wi-Fi

Këto rrjete shpesh nuk janë të siguruara, duke hapur pajisjen dhe informacionin deri në një numër kërcënimesh.

Përdorni një VPN

Nëse jeni larg nga rrjeti juaj i sigurt i shtëpisë ose i punës, merrni në konsideratë përdorimin e një rrjeti privat virtual (VPN). Kjo është një pjesë e softuerit që ju jep një lidhje të sigurtë në Internet, në mënyrë që palët e treta të mos mund të përgjojnë ose lexojnë të dhënat tuaja.

Siguroni pajisjet tuaja

Kërcënimet e reja si malware të Bitcoin po shfaqen gjatë gjithë kohës. Mbroni pajisjet dhe informacionin tuaj me softuer të plotë të sigurisë dhe mbani informacione për kërcënimet e fundit..